Hur påverkas vi av ljud på våra arbetsplatser?
Forskning visar att den ljudmiljö vi omges av påverkar både hur vi mår och hur produktiva vi är. Därför är det viktigt att se akustik som en integrerad del, oavsett planlösning, när arbetsplatser planeras och inreds. Av stor betydelse är att förstå hur ljud fungerar och hur vi påverkas av ljud i vår omgivning.
Hur upplever vi ljud och hur påverkas vi av buller?
Oönskat ljud är negativt för hälsan, risken för hjärt-kärl sjukdom ökar när vi utsätts för buller. 25% av alla yrkesarbetande i Sverige störs av ljud på sina arbetsplatser. Hur mycket vi påverkas är till stor del subjektivt och en del människor är mer känsliga än andra när det kommer till ljudnivå och buller. I ämnet finns flera studier och regelverk som är bra att känna till (SS 25268:2023).
Långvarig exponering för ljudnivåer på 45-50 dB(A) ökar risken för hjärtinfarkt, detta är en ljudnivå som är vanlig på många kontor. Redan vid 55 dB upplever 40% av kontorspersonal ökad stress och försämrad koncentrationsförmåga. Detta att jämföra med 65cdB som motsvarar normal samtalston. Ett ljud som motsvarar 20 dB är inte dubbelt så högt som 10 dB utan istället 10 ggr högre.
Vad är decibel (dB)?
Fakta: dB(A)
Ljud mäts i enheten decibel (dB).
dB(A) är ljud som är mätt med ett så kallat A-vägningsfilter i mätinstrumentet. Filtret dämpar kraftigt vid låga frekvenser och lite vid höga för att likna människoörats känslighet för olika frekvenser. Förenklat uttryckt kan man säga att dB(A) är det ljud som vi människor uppfattar.
(Miljömedicin Karolinska Institutet) (Lunds Tekniska högskola / Teknisk akustik)
I vårt dagliga liv omges vi ständigt av ljud, nedan följer några jämförelser i dB.
20 dB Prasslande löv
30-35 dB Viskning: WHO:s rekommenderade ljudnivå för klassrum. Från 40dB ökar risken för inlärnings och koncentrationsproblem.
50-55 dB Lugnt kontor: 40% av kontorspersonal upplever stress och försämrad koncentrationsförmåga. Risken för förhöjt blodtryck, sömnsvårigheter och hjärt-kärlsjukdom ökar.
65 dB Normal samtalston, högljutt kontor: Genomsnittlig ljudnivå i klassrum och på många kontor. Långvarig exponering ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.
70-85 dB Gatutrafik, restauranger: Lagkrav på hörselskydd vid långvarig exponering i många länder. Förutom ovannämnda risker kan man även drabbas av permanent hörselnedsättning.
110-120 dB Konsert, nattklubb: Smärtgräns, kortvarig exponering kan leda till hörselskador.
(Audionova.se)
Hur påverkar ljudnivån produktiviteten?
På arbetsplatser med hög ljudnivå skapas lätt irritation och koncentrationssvårigheter vilket i förlängningen påverkar produktiviteten. I en forskningsstudie testades och jämfördes tre olika kontorsmiljöer, vilka var;
Studien visade att prestationsförmågan i det öppna kontorslandskapet med lämplig akustiklösning var lika hög som i det enskilda kontoret med stängd dörr. Däremot försämrades prestationsförmågan i det öppna kontorslandskapet som saknade genomtänkt ljudabsorbering.
Så skapas en sund ljudmiljö
Vi påverkas olika av ljud och dagens kontor behöver tillgodose allas behov. Planera kontoret utefter ett aktivitetsbaserat tankesätt indelat i olika zoner, där hänsyn tas till individuellt arbete, möjlighet till samtal och samarbete. Utgå från företagets enskilda behov och arbetssätt, det ska alltid gå att arbeta i lugn och ro, utan att man störs av övriga kollegors samtal.
Aktivitetsbaserade kontor är en bra lösning, de ger en flexibel och dynamisk arbetsplats där varje yta är ljudmässigt optimerad för en viss typ av aktivitet. Trivs man ökar på sikt produktiviteten, detta är beviasat i flera studier.
Effektiva och flexibla verktyg är, vägghängda akustikpaneler, bordsskärmar, ljuddämpande golvskärmar och hängande rumsavdelare. Med mobila golvskärmar kan enkelt ett rum i rummet skapas när behov finns. På så vis får man ett flexibelt kontor som enkelt kan anpassas efter behov och situation. Väggmonterade ljudabsorbenter motverkar effektivt buller och sorl, vilket ger en bättre ljudmiljö på hela kontoret.