Förbättrad ljudmiljö på våra förskolor

Hur kan ljudmiljön på våra förskolor förbättras?


Här följer några enkla tips på åtgärder i korthet,

1. Möbeltassar
Filtfötter på alla möblemang minskar höga och obehagliga ljud som uppstår när möbler skrapar mot golvet. En enkel och effektiv lösning för att minska störande oljud.

2. Vägghängda ljudabsorbenter

Vägghängda ljudabsorbenter är ett smidigt och effektivt sätt att få ner ljudnivån samtidigt som de är lätta att montera. Beroende på form och material kan de även utgöra en rolig och stimulerande inredningsdetalj. En betydligt enklare investering än montage av ett helt akustiktak.

3. Använd ljudabsorberande bords- och golvskärmar

I många förskolor är det vanligt med stora öppna ytor som innehåller allt från bygghörnor, lekstationer till individuella aktiviteter. Här är det viktigt att få kontroll på de höga ljudnivåerna både för barnens och personalens skull. Ett effektivt sätt är att skapa aktivitetszoner med hjälp av flexibla ljudabsorberande bords- och golvskärmar.

4. Inred med textilier och stoppade möbler
Textilier är ett av de mest ljuddämpande materialen. Ett enkelt sätt att minska ljudnivån i förskolemiljö är att inreda med stoppade möbler och textilier såsom gardiner, kuddar och andra mjuka material.

5. Använd dämpande material på bord och golv
Dämpande material på bord och andra ytor tex gummimattor dämpar ljudet från lek och slag med bestick och glas.

6. Välj rätt material till lek och förvaring
Förskolan är en plats för lek och stoj. Lek på golvet med byggklossar och andra hårda leksaker bidrar till en förhöjd ljudnivå. Välj gärna leksaker i icke hårda material och använd klädda förvaringslådor för att få ner ljudnivån.

7. Undvik metall
Använd återvunna plastprodukter istället för metall både till lek, förvaring och i köket.  Mer miljövänligt och mindre störande både för barn och personal.