Skapa en bättre ljudmiljö i förskolan

Så kan du förbättra ljudmiljön i förskolan

Det finns många bra åtgärder du kan ta till för att förbättra ljudmiljön i förskolan. Här är 7 tips för att minska bullernivåerna på just er förskola:

Nr 1 – Använd tassar på möbel- och stolsben
Se till att använda mjuka stora tassar på alla stolar och möblemang. På så sätt minskar ni de höga och obehagliga ljuden som kan uppstå när stolarna skrapar i golvet. En enkel men effektiv lösning för att minska oljuden!

Nr 2 – Använd mjuka förvaringslådor
Förskolan är en plats för lek och skoj. Hårda byggklossar och andra leksaker som slår mot golvet bidrar däremot till en förhöjd ljudnivå. Ett tips är därför att använda tygklädda förvaringslådor för legobitar och tex bilvägar av mjuka skumgummiplattor som hjälper till att hålla ner ljudvolymen i lekhörnorna

Nr 3 – Använd ljuddämpande skärmar
I många förskolor är det vanligt att man har stora öppna rum som är innehåller allt ifrån bygghörnor till pärlbänkar . För att minska de höga ljudnivåerna kan ni använda er av ljuddämpande skärmar, exempelvis för att skärma av de olika lekstationerna.

Nr 4 – Inred med textilier
Ett av de mest ljuddämpande materialen är textilier. För att minska ljudnivåerna på enkelt och effektivt sätt, kan ni därför inreda förskolan med textilier som gardiner, filtar och kuddar.

Nr 5 – Använd dämpande gummimattor
Lägg en dämpande matta, typ gummimatta, under en vaxduk på borden för att dämpa ljudet från slag med bestick och glas. Detsamma kan du göra på golvet för att minska ljudet när tex. leksaker faller ner från bord.

Nr 6 - Montera ljudabsorbenter på väggarna
Det är enkelt och smidigt att montera vägghängda absorbenter.  Att investera i vägghängda absorbenter är betydligt smidigare än att köpa ett helt nytt akustiktak.det är ofta strategisk plats att placera sina ljudabsorbenter på, både när det kommer till ljudabsorption och utrymme i lokalerna.

Nr 7 - Använd plastprodukter
Använd t ex lådor, hinkar och dylikt i plast istället för metall. Detsamma gäller att använd hållbara plastbestick istället för metallbestick och plastglas istället för vanliga glas.