Enkla tips för bättre akustik i öppet kontorslandskap

Enkla tips för bättre akustik i öppet kontorslandskap

1. UNDVIK KALA VÄGGAR
Kala väggar är ofta en bidragande faktor till dålig akustik, då ljudet kan studsa omkring fritt. Du kan sänker ljudnivån rejält genom att sätta väggabsorbenter på väggarna. Det brukar räcka att 20-40% av arbetsplatsens totala väggyta kläs med väggabsorbenter.

2. BLANDA OLIKA LJUDABSORBENTER
För att få bäst effekt kombinerar du flera olika typer av ljudabsorbenter. Vi rekommenderar att du parar ihop ljudabsorbenter på väggarna med golvskärmar eller bordsskärmar. Med ljudabsorberande skärmar på skrivbordet framför varje medarbetare och ljuddämpande skärmar på golvet mellan olika arbetsgrupper, kommer du att få en kraftigt förbättrad ljudmiljö på kontoret.

3. INRED MED MJUKA TEXTILIER
Hårda ytor reflekterar ljud och därför är det viktigt att minimera antalet hårda ytor på kontoret. Det kan ni enkelt göra med mjuka textilier, som t.ex. mattor eller gardiner som är ett perfekt komplement till era ljudabsorbenter.

4. PLACERA ERA MEDARBETARE RÄTT
Kollegor som kommunicerar mycket bör sitta nära s
å de enkelt kan samtala. Alla bör sitta åt samma håll, för att undvika samtalsljud i ansiktet.

5. VÄXTER ÄR PERFEKTA SOM LJUDABSORBENTER
Växter är också perfekta ljudabsorbenter, dom
förbättrar syret och höjer koncentrationsförmågan. Växter ger en mer behaglig ljudbild och mindre bakgrundsbrus på kontoret.

6. MÖBLERA  MED BOKHYLLOR
Bokhyllor med böcker och pärmar bidrar till att samtal och andra ljud blir mer diffusa. Även rumsavdelare kan vara ett bra alternativ.

7. DÄMPADE STOLAR
Se till att kontorets stolar är så tysta som möjligt. Stolar med ben ska ha tassar och de med hjul bör stå på dämpande underlag.